Εκπαίδευση Αποτελεσματικού Γονέα

Στην σημερινή εποχή, εποχή κρίσης οικονομικής και όχι μόνο, ο γονιός, ο σύζυγος, ο σύντροφος, το παιδί καλούνται να αντιμετωπίσουν μια πολύ δύσκολη πραγματικότητα την οποία πολλές φορές δεν μπορούν ή δεν ξέρουν να διαχειριστούν, με αποτέλεσμα οι ενδοοικογενειακές ισορροπίες να διαταράσσονται και ακόμα και μικροπροβλήματα να επιλύονται με καταστροφικό για τα μέλη της οικογένειας τρόπο. Ο γονιός δεν μπορεί να ακούσει το παιδί του γιατί είναι φορτισμένος και προβληματισμένος με αυτά που γίνονται γύρω του, ο σύζυγος το ίδιο τη σύζυγο του με τα γνωστά αποτελέσματα που λίγο ή πολύ έχουμε βιώσει όλοι μας. Υπάρχει άραγε λύση σε όλα αυτά; Υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης στον οποίο όμως μπορούμε να εκπαιδευτούμε. Το σεμινάριο δεξιοτήτων για γονείς. Η εκπαίδευση αποτελεσματικού γονέα.
Εμπνευστής της ο Dr Thomas Gordon, κλινικός ψυχολόγος και μαθητής του Carl Rogers, ανέπτυξε μια σειρά εκπαιδεύσεων που έχουν σχέση με την επικοινωνία και βασίζεται στις αρχές της Προσωποκεντρικής Προσέγγισης.
Το Σεμινάριο Εκπαίδευσης Αποτελεσματικού Γονέα (ΕΑΓ) διδάσκεται στις ΗΠΑ από το 1962 και σ΄αυτό οφείλουν πάνω από εκατομμύρια γονείς την εντυπωσιακή καλυτέρευση των σχέσεων τους με τα παιδιά τους.

Σε τι θα με βοηθήσει αυτή η εκπαίδευση;
Να νιώθω πιο σίγουρος και αποτελεσματικός με τον εαυτό μου. Να δημιουργήσω ένα περιβάλλον (οικογενειακό, εργασιακό, κοινωνικό…) που θα μειώνει την πιθανότητα παραβατικών συμπεριφορών (στροφή στα ναρκωτικά, στο αλκοόλ στην εγκατάλειψη του σχολείου, το κλείσιμο στον εαυτό..)
Να μεγαλώσω παιδιά χαρούμενα υπεύθυνα και ικανά ν’ αγαπήσουν.
Να δημιουργήσω ένα περιβάλλον όπου όλοι (μέλη της οικογένειας, σύντροφος, φίλοι, συνεργάτες) θα λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τους τις ανάγκες των άλλων.
Να μπορώ να βοηθήσω τους γύρω μου να αναπτύξουν μια μεγαλύτερη αίσθηση ανεξαρτησίας, αυτοεκτίμησης και αυτοπειθαρχίας.
Η εκπαίδευση ΕΑΓ στοχεύει στη διδασκαλία της φιλοσοφίας και των επικοινωνιακών δεξιοτήτων που χρειάζονται για να ενδυναμώσει ο εκπαιδευόμενος την ποιότητα της σχέσης του με τα παιδιά αλλά και με τον περίγυρο οικογενειακό, εργασιακό και κοινωνικό.

Θέματα της ΕΑΓ

  • Βοήθεια προς τα παιδιά για την επίλυση των προβλημάτων τους.
  • Αντιμετώπιση της μη αποδεκτής συμπεριφοράς.
  • Επίλυση συγκρούσεων ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά.
  • Ενεργητική ακρόαση έτσι ώστε το παιδί να αισθάνεται ότι γίνεται κατανοητό.
  • Επικοινωνία ώστε να γινόμαστε κατανοητοί.
  • Θέσπιση κανόνων που θα τηρούνται απ όλους.
  • Επίλυση συγκρούσεων με τρόπο ώστε να μην υπάρχουν ηττημένοι.
  • Φιλοσοφία ανάπτυξης που δεν είναι ούτε επιτρεπτική ούτε απολυταρχική.
  • Να γίνουμε το πρόσωπο στο οποίο θα στρέφονται τα παιδιά μας αλλά και οι γύρω μας για να μοιραστούν και να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες η τις στεναχώριες τους με εποικοδομητικό τρόπο.

Η εκπαίδευση ΕΑΓ θα μας μάθει κάποιες επιπλέον δεξιότητες πολύ σημαντικές για τις ενδοοικογενειακές και όχι μόνο σχέσεις.
Θα μάθουμε πώς να εξερευνούμε ανάγκες και επιθυμίες. Να συνειδητοποιούμε τίνος η ανάγκη δεν ικανοποιείται.
Θα μάθουμε πώς να στηρίζουμε το παιδί μας, αναγνωρίζοντας το πρόβλημά του, ουσιαστικά.
Η εκπαίδευση ΕΑΓ θα μας μάθει πώς να επικοινωνούμε τις ανάγκες μας, τα λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε κατά την αντιπαράθεσή μας με το παιδί.
Τέλος θα εκπαιδευτούμε στην επίλυση συγκρούσεων και προβλημάτων που προκύπτουν από τις αντικρουόμενες ανάγκες και άξιες.

Χορηγείται “ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ”απο την Gordon Hellas

Comments are closed.